САЙТ СОЗДАН
LEAD
СТУДИЕЙ
06.07.16
Проблема сумісності компонентів преміксу в процесі зберігання спонукає науковців та практиків до пошуку шляхів зниження їх негативної взаємодії: зниження доступності в присутності антагоністів, утворення нерозчинних комплексів з органічними кислотами, хімічного руйнування вітамінів під дією іонів металів і вивільненої кристалізаційної води та ін.
ЯК ПОСЛАБИТИ НЕБАЖАНУ ВЗАЄМОДІЮ ВІТАМІНІВ І МІКРОЕЛЕМЕНТІВ У ПРЕМІКСІ
Проблема сумісності компонентів преміксу в процесі зберігання спонукає науковців
та практиків до пошуку шляхів зниження їх негативної взаємодії: зниження доступності
в присутності антагоністів, утворення нерозчинних комплексів з органічними кислотами,
хімічного руйнування вітамінів під дією іонів металів і вивільненої кристалізаційної води та ін.
Ефективне ведення тваринництва і птахівництва не- можливе без використання комбікормів, неодмінною складовою яких є премікси, що в переважній більшості являють собою суміш вітамінів і мікроелементів. важливість останніх обумовлена їх тісним зв’язком з білками, ферментами, гормонами та вітамінами, впли- вом на процеси росту, продуктивності, відтворення, функції ендокринних залоз, тканинного дихан- ня, внутрішньоклітинного обміну і кровотворення, регуляцією проникності клітинних мембран та уча- стю в синтезі білку. Не останню роль відіграють мікроелементи і в забезпеченні імунітету та антиокси- дантного захисту. згадані елементи також є активато- рами процесів обміну речовин, їх значення як струк- турного матеріалу незначне.
Серед 7-8 мікроелементів, за якими нормують годівлю тварин та птиці, можна виділити групу компонентів, до якої входять залізо, мідь, цинк та марганець, що от- римали назву «біометалів». згадані мікроелементи є активаторами або інгібіторами функцій багатьох ферментів, гормонів і вітамінів, регулюючи таким чи- ном їх фізіологічну функцію та інтенсивність обміну ре- човин. Ці металокомпоненти також впливають на процеси кровотворення, росту, розмноження, діяльність ендокринних залоз, підтримання функціонального ста- ну кістяку та захисних реакцій організму, в тому числі пов’язаних зі знешкодженням токсинів.
Неорганічні джерела мікроелементів та їх особливості потреба в залізі, міді, цинку та марганцю переваж- но забезпечується за рахунок неорганічних солей цих елементів, що пояснюється їх низькою вартістю. са- мими поширеними сполуками металокомпонентів є сульфати, оксиди, карбонати та хлориди. Усі вони ха- рактеризуються різною біологічною доступністю та «агресивністю» по відношенню до інших складників преміксу, найуразливішими з яких є жиророзчинні вітаміни.
Сульфати металів – найбільш цінні з точки зору
біологічної доступності. однак наявність кристалічної
води в їх молекулах сприяє руйнуванню жиророз-
чинних вітамінів, що суттєво знижує ефективність
преміксу. видалення кристалізаційної води дещо
знижує агресивність цих сполук у преміксах, про-
те разом з тим знижується і біологічна доступність
мікроелементів.
К арбонати та оксиди не можуть конкурувати з
сульфатами гепта- та пентагідратами металів за
біологічною повноцінністю. Це пояснюється змінами,
що зазнають мікроелементи у різних відділах кишечни-
ку. так, неорганічні сполуки металів у верхніх відділах,
де кисла реакція середовища, дисоціюють на іон ме-
талу, практично незасвоюваний, і кислотний залишок.
потрапляючи до нижчих відділів кишечнику з лужною
реакцією рН, вони можуть взаємодіяти з мінералами,
поживними і антипоживними речовинами (фітат) і утво-
рювати з ними нерозчинні комплекси, які з екскремен-
тами виводяться назовні, забруднюючи в такий спосіб
навколишнє середовище.
в кінцевому підсумку виробник преміксів отримує
ситуацію, коли він змушений вибирати між семи- та
п’ятиводними сульфатами металів, що є агресив-
ними по відношенню до жиророзчинних вітамінів та
іншими сполуками (оксидами, карбонатами, зневод-
неними сульфатами), які менш агресивні, проте і менш
доступні з точки зору засвоєння мікроелементів. Без-
перечно, і в цих умовах можна знайти оптимальне
рішення, що максимально задовольняє потреби тва-
рин та птиці в конкретних виробничих умовах, але це
буде компроміс між ціною та якістю, і за великим рахунком тварина чи птиця буде дещо обділена щодо
надходження мікроелементів.
Переваги хелатних сполук мікроелементів
Одним з рішень, спрямованих на забезпечен- ня повноцінного мінерального живлення тварин і птиці, є застосування органічних сполук мікроелементів. дані сполуки володіють цілою низкою цінних вла- стивостей: практично нетоксичні, добре розчинні у воді, стійкі в широкому діапазоні рН, не руйнують- ся мікроорганізмами, не виявляють антагонізму по відношенню до інших складників преміксів. особливої уваги заслуговує їх низька каталітична активність, що запобігає окисленню і подальшому руйнуванню вітамінів.
Все вищенаведене підводить нас до пробле-
ми взаємодії складників преміксу під час зберігання
і їх впливу, здебільшого негативного, на збережен-
ня активності його компонентів, зокрема важливих з
фізіологічної точки зору і вартості преміксу – вітамінів
А і Е, що й становить мету викладених у даній публікації
досліджень.
Вивчення взаємодії мікроелементів та вітамінів
в процесі зберігання преміксу.
Вирішено дослідити вплив заміни сульфатів семи- водних заліза та цинку і сульфатів п’ятиводних міді та марганцю органічними сполуками (гліцинатами) на збереженість активності вітамінів А і Е через 1, 2 і 3 місяці зберігання.
Чотири партії преміксу для курей-несучок 1% виро- бляли відповідно до якісних показників (табл. 1) в умо- вах заводу з виробництва преміксів Novacore, розта- шованому в селі орлівщина Новомосковського райо- ну дніпропетровської області. Групи були сформовані за принципом аналогів. критерієм відбору слугував рівень заміщення семиводних сульфатів заліза і цин- ку та п’ятиводних міді і марганцю гліцинатами даних металів (табл. 2). контрольна група містила вказані мікроелементи виключно в неорганічній формі.
Для
дослідження використовувалися гліцинати заліза, цин-
ку, міді та марганцю виробництва компанії Biochem
(Німеччина). співвідношення даних мікроелементів
у преміксі відповідно до походження (неорганічне,
органічне) наведено в таблиці 2.
після виробництва усі 4 партії преміксу, загальною
кількістю 4000 кг було розміщено для зберігання в
приміщенні з регульованими температурою і вологістю.
температура в приміщенні для зберігання преміксу
підтримувалась на рівні 20-25 °с, відносна вологість –
на рівні 70% (±5%).
в кінці 1, 2 і 3 місяців зберігання здійснювали відбір
зразків у кількості 10 шт. від кожної партії преміксу
для аналізу на активність вітамінів А і Е. Визначен-
ня проводилося методом високоефективної рідинної.
Активність вітамінів А і Е в преміксах з різними
джерелами мікроелементів.
в ході досліджень встановлено (табл. 3), що
активність вітаміну А в групі 1 після одного місяця
зберігання не відрізнялась від такої в контролі. тоб-
то заміна неорганічних джерел заліза, міді, цин-
ку та марганцю органічними у кількості 5% від вмісту
мікроелементів у преміксі не впливає на збереження
активності вітаміну А протягом 1 місяця зберігання.
в той час активність вітаміну А у групах 2 і 3 за цей
період була вищою на 1,68-4,33%, ніж у контролі, про-
те отримана різниця виявилась недостовірною.
Аналізуючи зміни активності вітаміну Е наприкінці
першого місяця зберігання, можна відзначити дещо
вищу на 0,72-1,78% активність в групах 1-3 порівняно
з контролем. проте отримана різниця також виявилась
недостовірною.
З огляду на отримані дані досліджень, не можна
зробити висновки щодо впливу заміни неорганічних
джерел заліза, міді, цинку та марганцю органічними на
збереження активності вітамінів А і Е протягом одного
місяця зберігання.
Як видно з таблиці 3 активність вітаміну А наприкінці
другого місяця зберігання була вищою на 5,42-8,13%
в групах 2 і 3 відповідно. отримана різниця вияви-
лась достовірною (p≤0,05), що дозволяє зробити вис-
новок про меншу руйнуючу дію гліцинатів металів по
відношенню до вітаміну А. в той час, у групі 1 хоча
і спостерігалась дещо вища на 1,15% активність
вітаміну А у порівнянні з контролем, проте різниця ви-
явилась недостовірною.
Заміна сульфатів заліза, міді, цинку та марган-
цю гліцинатами у кількості 15 і 25% від вмісту чистих
елементів у преміксі сприяла кращому на 2,71-4,15%
(p≤0,05) збереженню активності вітаміну Е у групах 2 і 3
порівняно з контролем наприкінці 2 місяця зберігання.
тоді як у групі 1 активність останнього практично не
відрізнялась від контрольного показника.
Таким чином, використання органічних джерел
(гліцинатів) металів у кількостях 15 і 25% від вмісту чи-
стого елементу у преміксі сприяло зменшенню втрати
активності вітамінів А і Е протягом 2 місяців зберігання
у порівнянні з використанням сульфатів пента- та
гептагідратів.
Вивчаючи показники активності вітаміну А наприкінці
третього місяця зберігання преміксів, можна зробити
висновок, що заміна сульфатів металів гліцинатами
у кількості 15 і 25% від вмісту чистого елементу в
преміксі сприяла кращому на 8,09-13,45% (p≤0,01)
Збереженню його активності. в групі 1, де заміна скла- ла 5%, така перевага становила лише 2,85% і вияви- лась недостовірною.
Динаміка зміни активності вітаміну Е протягом трьох місяців зберігання преміксів свідчить про спри- ятливий вплив заміни сульфатів металів гліцинатами у кількостях 15 і 25% (групи 2 і 3) на її збереження. так, активність вітаміну Е в групі 2 склала 1801,9 мг/кг, в групі 3 – 1879,5 мг/кг, що на 4,04 і 6,73% вище у порівнянні з контролем (p≤0,01). Аналогічна різниця між контролем і групою 1 становила 2,05% на користь останньої, проте в процесі статистичної обробки вия- вилась недостовірною.
Узагальнюючи вищенаведене, слід зазначити, що
заміна неорганічних джерел заліза, міді, цинку та мар-
ганцю органічними (гліцинатами) у кількості 5% (гру-
па 1) майже не впливає на збереження активності
вітамінів А і Е протягом трьох місяців зберігання, а
різниця, що спостерігалася, була недостовірною. в той
час, в групах, де така заміна склала 15 і 25% (групи
2 і 3), відзначалася вірогідно вища (p≤0,01) активність
згаданих вітамінів, що дає підстави стверджувати про
меншу агресивність гліцинатів заліза, міді, марганцю
та цинку по відношенню до вітамінів А і Е.
Висновки:
1. Застосування хелатів (гліцинатів) заліза, міді, цинку та марганцю в процесі виробництва преміксів шляхом часткової заміни семиводних сульфатів заліза та цинку та п’ятиводних сульфатів міді та марганцю сприяє кращому збереженню активності вітамінів А і Е в процесі зберігання преміксу.
2. Ефективними рівнями заміщення, з точки зору збереження активності вітамінів А і Е, неорганічних джерел заліза, міді, цинку та марганцю їх гліцинатами є 15 і 25% від вмісту чистого елементу в преміксі.
3. Заміна неорганічних джерел згаданих мікроелементів органічними у кількості 5% від вмісту чистого мікроелементу виявилась неефективною, а от- римана різниця недостовірною.
Премікси з хелатами мікроелементів можна замовити на найсучаснішому заводі NOVACORE. Ці
та широкий асортимент інших преміксів під торго-
вельною маркою PROVITAN в різних якісно-цінових
діапазонах виготовляються на найсучаснішому
європейському обладнані, на виробництві, що є
сертифікованим за стандартами GMP+, ISO 9001,
ISO 14001, OHSAS 18001. Більше інформації за
посиланням www.novacore.com.ua
Література.
1. Корма и биологически активные вещества / Н.А. Попков и др. – Минск: Беларуская навука, 2005. – 882 с.
2. Максимюк Н.Н., Скопичев В.Г. Физиология кормления животных. – С-Петербург: Лань, 2004. – 256 с.
3. Минеральные вещества, витамины, биостимуляторы в кормлении сельскохозяйственных животных. – М.: Ко- лос, 1976. – 560 с. 4. Околелова Т.М., Кулаков А.В., Молоскин С.А. Макро- и микроэлементы в питании птицы. // Конъюнктурный журнал-каталог Корма, 2004. – № 5. – С. 52-58. 5. Попешова Л.В. Витаминное и минеральное питание современных генотипов домашней птицы и животных. // Ефективне птахівництво, 2006. – №
4. – С. 10-23.
6. Урдзик Р.М. Проблеми нестачі мінералів у птахівництві: прояви, наслідки та шляхи вирішення. // Ефективне
птахівництво, 2013. – № 10. – С. 38-40
.